ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Αφαίρεση σπίλων

θηλωμάτων, σμηγματογόνων κύστεων, λιπωμάτων

Τι είναι η αφαίρεση σπίλων;

Οι σπίλοι, γνωστοί ευρέως ως ελιές, είναι εξαιρετικά συνηθισμένοι σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Εντοπίζονται σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου σώματος, ωστόσο, συχνότερα εμφανίζονται στα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στην ακτινοβολία του ήλιου. 

Πολλοί σπίλοι υπάρχουν στο σώμα από τη γέννηση (συγγενείς σπίλοι), ενώ άλλοι αναπτύσσονται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει (επίκτητοι σπίλοι). 

Η κληρονομικότητα (γενετικός παράγοντας) είναι αυτή που καθορίζει τον αριθμό και το είδος των σπίλων, ενώ η εμφάνισή τους επηρεάζεται κυρίως από την έκθεση στον ήλιο.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΠΙΒΛΕΨΗ
αφαίρεση σπίλων
διαδικασία αφαίρεση σπίλων - ελιές
αφαίρεση σπίλων - αποκατάσταση
Θηλώματα, Σμηγματογόνοι Κύστεις, Λιπώματα​

Διαδικασία αφαίρεσης σπίλων

Διαδικασία αφαίρεσης σπίλων

Πολλές φορές, ο όρος «σπίλος» («ελιά») χρησιμοποιείται καταχρηστικά, εννοώντας όλες τις καλοήθεις και κακοήθεις δερματικές βλάβες. Το ιατρικώς σωστό είναι να γίνεται εξέταση κάθε νεοεμφανιζόμενης δερματικής βλάβης από ειδικό ιατρό, Δερματολόγο ή Πλαστικό χειρουργό. Μετά την κλινική εξέταση, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αφαίρεση της βλάβης.

Η αφαίρεση ενός σπίλου είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, τόσο όταν εντοπίζεται στο σώμα όσο και το πρόσωπο. Γίνεται χειρουργικά και σχεδόν πάντοτε εκτελείται υπό τοπική αναισθησία. Κατά τη διαδικασία, δεν γίνεται χρήση ραμμάτων ενώ το σημάδι από την επέμβαση βελτιώνεται και σχεδόν εξαφανίζεται μετά την πάροδο κάποιων μηνών.

Αφαίρεση σπίλων με laser - Αποκατάσταση

Με την αφαίρεση του σπίλου με laser προκαλούμε μια επιφανειακή πληγή στο δέρμα (σαν βαθειά εκδορά). Σε 2-3 ημέρες δημιουργείται μια εφελκίδα (κρούστα) που καλύπτει το σημείο και η οποία αποπίπτει σε 7-10 ημέρες. 

Στη θέση της εφελκίδας μένει, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα επίπεδο, ροδαλό σημάδι που επανακτά το φυσιολογικό χρώμα του δέρματος σε μερικές εβδομάδες. 

Η επαφή του σημείου με το νερό επιτρέπεται από την πρώτη στιγμή. Σε κάποιες περιπτώσεις, συστήνεται η χρήση επουλωτικής αλοιφής για μικρό χρονικό διάστημα.

Δες περισσότερα: Θηλώματα, Σμηγματογόνοι Κύστεις, Λιπώματα

Είναι μικρά συνήθως μορφώματα με μίσχο (ακροχορδώνες) που μπορεί να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά κυρίως στο λαιμό και συχνά πολυάριθμα δημιουργώντας ενοχλήσεις. Αφαιρούνται πολύ εύκολα στο ιατρείο και συνήθως δεν απαιτούνται καν ράμματα.

Οι Σμηγματογόνοι Κύστεις ή αλλιώς Επιδερμοειδείς κύστεις είναι συνήθως μπλοκαρισμένοι σμηγματογόνοι αδένες, που παρουσιάζουν συχνά φλεγμονές και υποτροπές. Στην οξεία φάση της φλεγμονής μπορούν να αυξηθούν υπερβολικά σε μέγεθος και να είναι επώδυνες, οπότε χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία και μερικές φορές μια μικρή τομή για παροχέτευση.

Η τελική θεραπεία συνήθως απαιτεί τομή του δέρματος σε βάθος, προκειμένου να γίνει η αφαίρεσή τους εξ ολοκλήρου με όλο το τοίχωμα και το περιεχόμενό τους. Έτσι αποφεύγουμε ικανοποιητικά τις υποτροπές.

Τα λιπώματα είναι μια κατηγορία καλοήθους υπερπλασίας του λιπώδους ιστού του δέρματος και του υποδορίου. Μπορεί η παρουσία τους να συγχυστεί με τις κύστεις και πολλές φορές είναι αιτία άγχους και ανησυχίας των ασθενών. 

Μια καλή κλινική εξέταση είναι αυτή που θα προσδιορίσει τη φύση του μορφώματος που σας απασχολεί.
Η αφαίρεση των λιπωμάτων γίνεται κατά κύριο λόγο με τοπική αναισθησία, εκτός βέβαια εκείνων που είναι αρκετά ευμεγέθη, οπότε και θα χρειαστεί πιθανώς να γίνει τοπική με μέθη.